Koronavírus gazdasági következményei

Mostanra már nem nagyon találunk olyan embert, aki ne tudna a vírus létezéséről, a közbeszéd részévé vált, a csapból is ez folyik. Számos szakma megfeszített erővel kénytelen dolgozni az állampolgárok kiszolgálása, védelme érdekében. A teljesség igénye nélkül például az egészségügyi, a rendvédelmi, a kereskedelmi dolgozók.

A vírus egészségre kifejtett hatását sokan elbagatellizálják, mások pedig teljes pánikban élik mindennapjaikat. Tekintettel arra, hogy nem vagyok egészségügyben dolgozó, így véleményt sem kívánok megfogalmazni a fentiekkel kapcsolatban, ugyanakkor az alábbiakban felhívnám a figyelmet a vírus gazdasági következményeire.

A gazdaság megtorpanása már a vírus megjelenése előtt predesztinálható volt, ugyanakkor ilyen szintű visszaesésre előzetesen senki nem számíthatott.

A kormány által az emberek egészségének védelme érdekében hozott intézkedések nyomán:

  • a társadalom jelentős szegmensében megjelenő pánikhangulat miatt a boltokban átmenetileg hiányok alakul(hat)tak ki,
  • egyes szakmákban dolgozók erőn felül teljesítenek, míg más szakmákban az elmúlt években nem tapasztalt munkanélküliség jelenségével kellett ismét szembenézni,
  • a turizmus, vendéglátás területén tevékenykedő vállalkozások forgalmának azonnali zuhanásához vezetett,
  • a gyártó, termelő cégek alapanyag ellátottsága egyre inkább problémássá válik a határok lezárása okán, mely maga után vonja a likviditási problémák megjelenését, esetleges elbocsátásokat,
  • a kisvállalkozások rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, nem rendelkeznek olyan tartalékokkal, mellyel kormányzati segítség nélkül több hónapon keresztül fenn tudnának maradni a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A fentiekben kifejtettek okán nagyon fontos, hogy az anyagilag nehéz helyzetbe került vállalkozások további rentábilis működésük érdekében ragadjanak meg minden lehetőséget, melyet a jogszabályok biztosítanak. A mostani körülmények között elengedhetetlen, hogy a kisvállalkozások vegyék igénybe a kormány által elmúlt években bevezetett újításokat, kedvezményeket, kedvező adózási lehetőségeket.

Amennyiben szeretnének részleteket megtudni vállalkozásaik adóoptimalizálási lehetőségei kapcsán, vagy adóellenőrzésekben segítségre lelni, úgy kérem keressenek bizalommal.

A vírus ellen küzdő szakembereknek, egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak, valamint a nehéz helyzetbe került vállalkozóknak sok erőt és kitartást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük